fbpx

Τέλος τα χύμα λαδόξιδα στα εστιατόρια

ladoksido

Τέλος τα χύμα λαδόξιδα στα εστιατόρια

Από τη  1η Ιανουαρίου 2018, το “λαδόξιδο” στα εστιατόρια σερβίρεται μόνο σε σφραγισμένα μπουκάλια μιας χρήσης, αφού το υπουργείο ανάπτυξης απαγόρευσε τα μπολ και άλλες συσκευασίες, όπου τα σέρβιραν μέχρι τώρα και χύμα .

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Απλώς προστατεύουμε τους καταναλωτές. Καθιστούμε σαφές ότι όταν θέλεις να έχεις ελαιόλαδο συγκεκριμένης ποιότητας στο τραπέζι, τότε θα πρέπει να παίρνεις ακριβώς αυτό για το οποίο πληρώνεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly.«Ο κανόνας αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας στήριξης της βιομηχανίας ελαιολάδου στην Ε.Ε., που παλεύει με τις χαμηλές τιμές. Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι οι ίδιες χώρες του Νότου που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση», σχολιάζουν οι Financial Times. 

 

Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε ανάγκες τυποποίησης πάνω από 10.000 τόνους ελαιόλαδου, που σχεδόν αντιστοιχούν στο 4-5% της ετήσιας παραγωγής λαδιού της χώρας μας.
 
Αυτό συνεπάγεται μεν αυξημένο κόστος για τον καταναλωτή αν το εστιατόριο αποφασίσει να χρεώσει τη συσκευασία, όμως μιλάμε για επιβαρύνσεις μικρότερες του ενός ευρώ από τη στιγμή που το κόστος εμφιάλωσης δεν ξεπερνά τα 30 με 50 λεπτά για φιάλες των 100-250 ml.

Η τυποποίηση, από την άλλη, μόνο αρνητική δεν μπορεί να είναι στη μαζική εστίαση, παρά μόνο για όσους έχουν συμφέρον να διακινούν χύμα λάδι απευθείας στην κατανάλωση.

Τα οφέλη όμως, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό, το συσκευαστήριο αλλά και τον έμπορο είναι σημαντικά.

Ειδικά από την οικονομική οπτική της η τυποποίηση, που αποτελεί διαχρονικά και το μεγάλο μειονέκτημα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα αγορά.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για το λάδι, που θα εφαρμοστεί από το 2018

● Απαγορεύεται η αποσυσκευασία των βρωσίμων σπορέλαιων που κυκλοφορούν σε κλειστή συσκευασία και η πώλησή τους χύμα από οποιονδήποτε βιομήχανο, βιοτέχνη, χονδρέμπορο ή λιανοπωλητή (πρόστιμο 2.000 € ανά παράβαση).

● Απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο η παραβίαση ή αποσφράγιση από τους χονδρεμπόρους ή λιανοπωλητές των συσκευασιών που περιέχουν ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο και η χύμα προσφορά του περιεχομένου στην κατανάλωση.

Στις περιπτώσεις παράβασης των παραπάνω παραγράφων εφαρμόζονται οι περί δεσμεύσεων διατάξεις του άρθρου 49 (πρόστιμο 2.000 € ανά παράβαση).

● Το ελαιόλαδο που προορίζεται για την παρασκευή γευμάτων σε εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί να διακινείται για τον σκοπό αυτό, εκτός από τη συσκευασία χωρητικότητας έως 5 λίτρων, και σε συσκευασίες των 10, 20, 25 έως και 50 λίτρων (πρόστιμο 500 € ανά παράβαση).

● Από την 1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων του άρθρου 69 της παρούσας, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία (πρόστιμο 500 € ανά παράβαση).