fbpx

Categories Archives: Τρόφιμα

Τι είναι το Rib eye

Μια από τις πιο δημοφιλείς κοπές της εποχής μας είναι το rib eye, σταθερό στις κάρτες όλων των εστιατορίων. Τι είναι όμως το rib eye και γιατί είναι τόσο περιζήτητο;


[...]

περισσότερα

Φοινικέλαιο: Ένα αμφιλεγόμενο λάδι!

Το φοινικέλαιο είναι ένα αμφιλεγόμενο λάδι μαγειρικής χρήσης το οποίο περιέχει ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ το παλμιτικό, που από μόνο του προκαλεί καρδιοαγγειακά προβλήματα και έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες όσον αφορά την ασφαλή κατανάλωσή του.


[...]

περισσότερα

Έρευνα: Ελιές Καλαμών, οι πιο υγιεινές στον κόσμο

Τι έδειξε έρευνα για τα οφέλη της καλαματιανής ελιάς


Οι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστό ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Όμως, τα τελευταία χρόνια σύγχρονες έρευνες έρχονται και αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία. [...]

περισσότερα

Τι ισχύει για την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά

Υποχρεωτική καθιστά η εθνική νομοθεσία την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και αυτών που διατίθενται μη προσυσκευασμένα (χύμα) στα σημεία λιανικής πώλησης, διευκρινίζει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του.


[...]

περισσότερα

Ανατομία ενός τυριού: Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Ladotiri

Είναι το δεύτερο διασημότερο τοπικό προϊόν, μετά το ούζο! Πιπεράτο, με έντονη αλμυρή γεύση και σκληρή υφή, το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι ένα ακόμη εκλεκτό ελληνικό προϊόν, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). [...]

περισσότερα

H ιστορία της λαγάνας και η κυρά Σαρακοστή – Το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας

Η λαγάνα είναι ένα επίπεδο ψωμί με λεπτή ψίχα και  τραγανή κόρα. Είναι πασπαλισμένη με σουσάμι  και  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.  Με τη ξεχωριστή γεύση της χαρακτηρίζει τη μέρα, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.


[...]

περισσότερα

Τυρί: Από ποιες παθήσεις προστατεύει – Πόσο πρέπει να τρώτε

Τυρί: Από ποιες παθήσεις προστατεύει - Πόσο πρέπει να τρώτε






Όλα τα είδη τυριών είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες.

Η καθημερινή κατανάλωση τυριού έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό με πρώτο και κύριο την προστασία από την καρδιακή νόσο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. [...]

περισσότερα

Λευκή Ελιά Η σπάνια ποικιλία από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και την Μεγάλη Ελλάδα!

Το Leucocarpa, το οποίο αποκαλείται και Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς η οποία χαρακτηρίζεται από μικρούς καρπούς, οι οποίοι κατά την ωρίμαση παίρνουν ένα λευκό-ιβουάρ φιλντισένιο χρώμα, όπως το χρώμα του ελεφαντόδοντου. Ονομαζόταν επίσης και “leucolea” (Λευκολέα = Λευκή + Ελαία), το οποίο σημαίνει “λευκή ελιά”,  λόγω του χαρακτηριστικού χρώματός της, το οποίο παραμένει λευκό ακόμη και όταν φτάσει στην πλήρη ωριμότητα!   [...]

περισσότερα

Πάνω από 3.000 είδη μανιταριών στα βουνά μας -Τα 150 τρώγονται

Φθινοπωρινή απόδραση στη φύση, η οποία έχει στρώσει το, αποχρώσεων πορτοκαλί, χαλί της για να μας υποδεχθεί. Είναι φτιαγμένο από τα χιλιάδες φύλλα που αποχωρίστηκαν τα δέντρα. 


[...]

περισσότερα

Τι συμβαίνει όταν πρασινίζουν οι πατάτες και πόσο επικίνδυνο είναι. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Τι συμβαίνει όταν πρασινίζουν οι πατάτες και πόσο επικίνδυνο είναι. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης






Οι πατάτες είναι από τις αγαπημένες τροφές όλων, καθώς μπορούν να μαγειρευτούν με διαφορετικούς τρόπους, που είναι όλοι εξίσου νόστιμοι. Πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, αλλά πολλές φορές δεν τηρείται αυτός ο «κανόνας».

[...]

περισσότερα

Η ιστορία του καλαμποκιού

Καλαμπόκι

Στις 5 Νοεμβρίου 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιό του ότι οι άνδρες του είδαν ένα νέο φυτό στην Κούβα, που οι ντόπιοι ονομάζουν μαχίζ. Ήταν το γνωστό μας καλαμπόκι (Zea Mays, η επιστημονική του ονομασία), ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά της διατροφικής αλυσίδας στις μέρες μας. [...]

περισσότερα

Τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι; Είναι καλό ή χρειάζεται πέταμα;

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείτε κυρίως το χειμώνα με το κρύο, και λίγοι ξέρουν την αλήθεια.
Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το μέλι τους προήλθε από νοθεία με ζάχαρη και ο μελισσοκόμος τους εξαπάτησε.


[...]

περισσότερα