fbpx

Categories Archives: Γιορτές – Έθιμα

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά σήμερα

Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το παραδοσιακό... έδεσμα της 25ης Μαρτίου. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για «ενδυνάμωση». [...]

περισσότερα

H ιστορία της λαγάνας και η κυρά Σαρακοστή – Το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας

Η λαγάνα είναι ένα επίπεδο ψωμί με λεπτή ψίχα και  τραγανή κόρα. Είναι πασπαλισμένη με σουσάμι  και  αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας.  Με τη ξεχωριστή γεύση της χαρακτηρίζει τη μέρα, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.


[...]

περισσότερα

Τσικνοπέμπτη: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Τσικνοπέμπτη: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις


Οι συμβολισμοί, η ιστορία, τα έθιμα και οι παραδόσεις για την ξεχωριστή μέρα του χρόνου που το κρέας έχει την τιμητική του.


[...]

περισσότερα

Για ποιο λόγο σερβίρουμε γαλοπούλα την Πρωτοχρονιά;

Γαλοπούλα

Για ποιο λόγο σερβίρουμε γαλοπούλα την Πρωτοχρονιά; Λέγεται ότι το έθιμο έφεραν πρώτοι στην Ευρώπη οι Ισπανοί το 1824 μ.Χ από το Μεξικό  και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Μέχρι τότε, υπήρχε το έθιμο να σερβίρεται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πουλερικά και κυρίως φασιανοί, χήνες και παγόνια. Πίστευαν πως η χήνα είναι πτηνό [...]περισσότεραΓια ποιο λόγο σερβίρουμε γαλοπούλα την Πρωτοχρονιά;

Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά;

spasmeno rodi

Το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά. Απο που προέρχεται και γιατί το σπάμε. Πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου.






Το σπάσιμο του ροδιού την Πρωτοχρονιά ... 


Ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου είναι «το σπάσιμο του ροδιού». Το έθιμο αυτό αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο, αν και μετά διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. [...]

περισσότερα

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

diatrofi stin arxaia ellada

 

ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Οι αρχαίοι Έλληνες γεύοταν πολύ διαφορετικά φαγητά από ότι οι σημερινοί Έλληνες. Αντίθετα με τους κατοίκους των μικρών πόλεων, οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν όλο το χρόνο να ασχοληθούν –εκτός των άλλων- και με την υγιεινή διατροφή αλλά και τη φυσική άσκηση, δεδομένου ότι τουλάχιστον στα σπίτια των αστών, υπήρχαν δούλοι για τις καθημερινές εργασίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το μαγείρεμα. [...]

περισσότερα

Από που προέρχεται το έθιμο του οβελία

Αρνί στη σούβλα

Το αρνί είναι αναπόσπαστο τμήμα του Πασχαλινού Τραπεζιού.Είτε στη σούβλα, είτε μαγειρεμένο με χίλιους δύο τρόπους είναι συνδεδεμένο με τις παραδόσεις της Ελλάδας. [...]

περισσότερα

Τα πάντα για τα κόκκινα αυγά

Τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά


Στο Χριστιανισμό το βάψιμο των αυγών γίνεται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη και για αυτό το λόγο πολλοί την ονομάζουν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. [...]

περισσότερα