fbpx

Πόσες μερίδες… να εκτυπώσω;

Εκτυπωτής φαγητού

Πόσες μερίδες… να εκτυπώσω;

Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι πρόχειρα, δεν έχετε παρά να πατήσετε το κουμπί του εκτυπωτή και η μερίδα σας θα…τυπωθεί μέσα σε λίγα λεπτά!

Πως θα σας φαινόταν στο μέλλον να κάθεστε γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να περιμένετε από έναν… εκτυπωτή να μαγειρέψει το γεύμα της γιορτής; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Μάλλον όχι, απαντούν οι επιστήμονες που δηλώνουν ότι στο μέλλον ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής δεν θα εκτυπώνει αλλά θα μαγειρεύει τα φαγητά μας!

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον δρα Τζέφρι Ίαν Λίπτον, σύμφωνα με το BBC, εργάζονται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος με την ονομασία Fab@home.

Αρκεί να βάλει κανείς μέσα στον εκτυπωτή-φούρνο τις πρώτες ύλες για το μαγείρεμα (αντί για μελάνι…), να «φορτώσει» την κατάλληλη συνταγή-εφαρμογή (FabApp) και το μηχάνημα θα αναλάβει να κάνει το μαγείρεμα και να… τυπώσει το φαγητό στην ώρα του.

Το λογισμικό θα επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίζει κατά βούληση τη γεύση του φαγητού και άλλες ιδιότητές του. Αν τέτοια μηχανήματα υλοποιηθούν με επιτυχία στο μέλλον, «απειλούν» να αλλάξουν το μέλλον του μαγειρέματος όπως το ξέραμε τόσους αιώνες. Άνθρωποι αδαείς περί την μαγειρική, θα μπορούσαν να αναδειχτούν σε μετρ του μαγειρέματος, αρκεί να τροφοδοτήσουν τον εκτυπωτή με την κατάλληλη συνταγή-εφαρμογή.

Κάτι ανάλογο θα μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες από τους γιατρούς τους, οπότε θα μπορούν με ευκολία να εφαρμόζουν πλέον το κατάλληλο για την υγεία τους διατροφικό πρόγραμμα. Από την άλλη, οι έμπειροι σεφ θα μπορούσαν να πειραματίζονται με μεγαλύτερη ευκολία και φαντασία, καθώς επίσης να δημιουργούν φαγητά κατά παραγγελία για απαιτητικούς πελάτες.

Πόσες μερίδες να… εκτυπώσω;

Οι ερευνητές του Κορνέλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ως στόχο ένα σχετικό φτηνό εκτυπωτή, που θα μπορεί να εκτυπώνει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών. Η τεχνική βασίζεται στην εκτύπωση (εναπόθεση) «μελανιού» (φαγητού) σε διαδοχικές γραμμές και στρώματα με βάση τις οδηγίες του λογισμικού, το οποίο καθορίζει με ακρίβεια ποιο υλικό θα πάει που και με ποια σειρά.

Ο χρήστης, αφού πατάει το κουμπί της εκτύπωσης, θα μπορεί να καθορίζει σε πόσα «αντίγραφα» (μερίδες) θα τυπωθεί το φαγητό. Οι πρώτες ύλες που μπορούν προς το παρόν να χρησιμοποιηθούν, είναι όσες μπορούν να τοποθετηθούν και στη συνέχεια να εξαχθούν από τις σύριγγες «μελάνης», συνήθως σε υγρή ή λιωμένη μορφή, συμπεριλαμβανομένου τυριού, του βουτύρου, της σοκολάτας. Αλλά μέχρι να κυκλοφορήσει ο θαυματουργός μάγειρας-εκτυπωτής, η συμβατική κουζίνα και οι κατσαρόλες φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια ακόμα…

ΠΗΓΗ: clickatlife