fbpx

Σφουγγάτο

Sfouggato

Σφουγγάτο

Το λαδοτύρι Μυτιλήνης γίνεται νοστιμότατο σαγανάκι, ενώ αξίζει να το δοκιμάσετε και στο Σφουγγάτο, σήμα κατατεθέν του νησιού που είναι ένα φαγητό σαν πίτα χωρίς φύλλο, που τρώγεται και χλιαρό και κρύο.

Η αυθεντική συνταγή από τη Λέσβο

Υλικά
• 8 κολοκύθια (1 κιλό περίπου συνολικό βάρος)
• 1 μικρή πατάτα
• αλάτι, πιπέρι
• 1 φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 φλ. τσαγιού δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
• τριμμένη φρυγανιά
• 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 6 αυγά
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
• 2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένο τυρί φέτα
• 1 φλ. τσαγιού κομμένο σε μικρά καρεδάκια λαδοτύρι Μυτιλήνης

Διαδικασία
Πλένετε τα κολοκύθια και τα τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη, τα αλατίζετε και τα μεταφέρετε σε σουρωτήρι για τουλάχιστον 1/2 ώρα, πατώντας τα περιστασιακά με τα χέρια σας, για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
1. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τη πατάτα, τη τρίβετε και αυτή στο τρίφτη, ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τα υπόλοιπα μυρωδικά σας. Τέλος θρυμματίζετε τη φέτα και κόβετε σε μικρά καρεδάκια το λαδοτύρι.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Προσθέτετε τα στραγγισμένα κολοκυθάκια και τη τριμμένη πατάτα, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά του και μαλακώσουν. Αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά, το μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
3. Στη συνέχεια χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα κολοκυθιών. Προσθέτετε τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη φέτα και το λαδοτύρι, διορθώνετε και ανακατεύετε.
4. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό ούτε πολύ αραιό. Αν είναι αραιό προσθέτετε 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά και οι γεύσεις.
5. Λαδώνετε ένα ταψάκι και πασπαλίζετε στη βάση του τριμμένη φρυγανιά. Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα φροντίζοντας να στρωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Στην επιφάνεια πασπαλίζετε πάλι τριμμένη φρυγανιά και το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Πηγή : Cheeselovers