fbpx

Τέσσερα διάσημα γερμανικά φαγητά

4 διάσημα γερμανικά φαγητά

Τέσσερα διάσημα γερμανικά φαγητά

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία γερμανική κουζίνα. Κάθε περιοχή της Γερμανίας έχει τις δικές της σπεσιαλιτέ, με το ψητό χοιρινό κότσι (Schweinehaxe) να είναι το μόνο πιάτο που συναντάμε σχεδόν σε όλη τη χώρα.Εμείς όμως θα σας αναφέρουμε τα τέσσερα από τα πιο γνωστά πιάτα των Γερμανών, και λίγη Ιστορία γι’ αυτά.

 

 

Apfelstrudel 

 

Το Στρούντελ είναι γλύκισμα, που όπως θα έχετε καταλάβει 

το βασικό του συστατικό είναι το μήλο. Η Γερμανία λόγω του ευνοϊκού της κλίματος, αυθωνεί σε μήλα, οπότε είναι λογικό να πειραματίζονται πολύ με αυτό στις συνταγές τους. Το σερβίρουν με άχνη ζάχαρη ή με αραιή σάλτσα βανίλιας.

Ιστορικά στοιχεία:

  • Το γλυκό αυτό έχει τις ρίζες του από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
  • Λέγεται πως ένας τελειωμανής μάγειρας της Αυστροουγγαρικής αυτοκρατορίας υποστήριξε οτί η ζύμη πρέπει να είναι τόσο λεπτή , ώστε κάποιος να είναι σε θέση να διαβάσει ένα ερωτικό γράμμα, μέσα από αυτό!

 

Kasespatzle

Kasespatzle

Kasespatzle

Τα Spatzle είναι μικρά μακαρόνια από αλεύρι και αυγά, που προτιμώνται πολύ κυρίως στη Νότια Γερμανία. Συνήθως τρώγονται με τυρί (kasespatzle) και σωταρισμένο κρεμμύδι. Τα  Spatzle μπορούν να σερβιριστούν ως κυρίως πιάτο ή να συνοδεύσουν τέλεια κάποιο πιάτο κρεατικών

Ιστορικά στοιχεία:

  • Η γεωγραφική προέλευση του Spatzle δεν είναι ακριβώς γνωστή.
  • Η πρώτη γραπτή αναφορά, βρέθηκε σε έγγραφα που χρονολογούνται από το 1725, από τον Lentilus, έναν σύμβουλο και προσωπικό γιατρό της Βυτεμβέργης.
  • Σήμερα στην Γερμανία τα Spatzle, θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ως “σπεσιαλιτέ” της Σουηδίας.

 

Wurst

wurst

Wurst

 Είναι το λουκάνικο και στη Γερμανία θα βρείτε πάνω από 1500 είδη!Το πιο γνωστό σε όλους μας είναι το bratwurst, δηλαδή ψητό χοιρινό λουκάνικο, το καπνιστό και βραστό Wiener και το schwarzwurst, δηλαδή λουκάνικο από αίμα. Το αγαπάνε, όσο αγαπάμε εμείς οι Έλληνες το σουβλάκι, γιαυτό το προτιμάνε και σαν κολατσιό, στο διάλειμμα της δουλειάς τους!

Ιστορικά στοιχεία:

  • Πήρε το όνομά του από το brät- , που σημαίνει όμορφα κομμένο κρέας, και το Wurst, το γνωστό σε όλους μας λουκάνικο!
  • Το πρώτο Bratwurst στη Γερμανία χρονολογείται το 1313, στη πόλη της Νυρεμβέργης.

Bretzel

Bretzel

Bretzel

Είναι τα αυθεντικά αλμυρά γερμανικά ψωμάκια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και μαγιά και πασπαλίζονται με χοντρό αλάτι. Θα τα βρείτε στον δρόμο για σνακ ή σαν συνοδευτικό της μπύρας ή του φαγητού σας στα εστιατόρια.

Ιστορικά στοιχεία:

  • Το Brezel χρησιμοποιείται σαν σύμβολο των αρτοποιών, κυρίως στις νότιες περιοχές της Γερμανίας, από το 12ο αιώνα μ.Χ.
  • Η γερμανική ονομασία “Brezel” μπορεί να προέρχεται και από το bracellus (μεσαιωνικό όρο για το “βραχιόλι”), ή από το bracchiola (“μικρά χέρια”).
  • Οι τρύπες στο ψωμί βοηθούσαν τους αρτοποιούς να τα τοποθετούν σε μακριά ραβδιά όπως φαίνεται και στο πίνακα του Job Berckheyde (1630–93).
Job Adriaenszoon Berckheyde’s The Baker, 1681

Job Adriaenszoon Berckheyde’s The Baker, 1681