fbpx

Τα πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου

Τα πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου

Η απάντηση στην ερώτηση “από πότε λειτουργεί;” ίσως και να είναι ασαφής για τα παρακάτω εστιατόρια, που έστρωσαν αρκετούς αιώνες πριν το πρώτο τους τραπέζι και τα μενού τους χάνονται κάπου στα βάθη του χρόνου. Είναι κάποια από τα ελάχιστα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που κατάφεραν να ξεπεράσουν οποιουδήποτε είδους δυσκολίες, να φιλοξενήσουν σημαντικές μορφές της ιστορίας και να φτάσουν να αποτελούν σήμερα ναούς της γαστρονομικής κληρονομιάς, όχι απαραίτητα για τις επιδόσεις της κουζίνας τους.

Union Oyster House – Βοστώνη, ΗΠΑ

Sobrino del Botίn – Μαδρίτη, Ισπανία

Στη γειτονιά της Latina, κοντά στην Plaza Mayor, βρίσκεται το πιο παλιό εστιατόριο της ισπανικής πρωτεύουσας, που άνοιξαν ο Γάλλος σεφ Jean Botin και η γυναίκα του το 1725. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να φτιάχνει τη σπεσιαλιτέ cochinillo asado (ψητό χοιρινό γάλακτος στον ξυλόφουρνο) που μεταξύ άλλων έχει εκθειάσει και ένας εκ των δημοφιλέστερων πελατών του, ο Ernest Hemingway. 

 

 

Zur Letzten Instanz – Βερολίνο, Γερμανία

Με έτος “γέννησης” το 1621, το Zur Letzten Instanz θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τουριστικά αξιοθέατα του Βερολίνου. Δεν είναι ένα απλό εστιατόριο αλλά ουσιαστικά ένας μικρός ξενώνας που περιλαμβάνει το χώρο εστίασης και μία μπυραρία εντός των τειχών του. Από αυτό έχουν κατά καιρούς περάσει οι Napoleon Bonaparte, Ludwig van Beethoven και Angela Merkel.

 

The Griswold Inn – Έσσεξ, Κονέκτικατ, ΗΠΑ

Το colonial-style tavern στο Έσσεξ (όχι της Αγγλίας αλλά των ΗΠΑ) ακολουθεί τη λογική του Zur Letzten Instanz, έχοντας φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον George Washington και τον Albert Einstein. Από το 1776 μέχρι σήμερα, στο εστιατόριό του Κονέκτικατ, προσφέρονται κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά signature dishes του όπως το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου, οι γεμιστές γαρίδες και το μοσχαρίσιο φιλέτο με σπανάκι και μανιτάρια, ενώ πάντοτε υπάρχει και ένα ξεχωριστό εποχιακό μενού.

 

Tavares Rico – Λισαβόνα, Πορτογαλία

Το πιο εμβληματικό εστιατόριο της πορτογαλικής πρωτεύουσας μετρά κάτι περισσότερο από δύο αιώνες ζωής, λειτουργώντας από το 1786, όταν και ο Vicente Caldeira αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει τον πιο πολυτελή χώρο εστίασης που είδε ποτέ η χώρα του. Αρκετά από τα αρχικά του έπιπλα υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο Tavares Rico.

 

St. Peter Stiftskulinarium – Σάλτσμπουρκ, Αυστρία

Η πρώτη αναφορά για το St. Peter Stiftskulinarium γίνεται κάπου στο 803 μ.Χ. (το βιβλίο Guinness το ερευνά), με τους Χριστόφορο Κολόμβο και Αμαντέους Μότσαρτ να είναι κάποιοι από τους πιο επιφανείς επισκέπτες του ανά τους αιώνες. Είναι τοποθετημένο εντός ενός μοναστηριού και εκτός από το φαγητό του (αμφιλεγόμενη γκουρμέ κουζίνα, με highlight το περιστέρι με τρούφα) φημίζεται και για την καταπληκτική λίστα κρασιών.

 

Zum Franziskaner – Στοκχόλμη, Σουηδία

Το όνομά του παραπέμπει στην Βαυαρία, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστείς ότι το άνοιξαν Γερμανοί μοναχοί, πίσω στο 1421. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μπυραρία με εξαιρετική κουζίνα, από την οποία ξεχωρίζουν το Wiener schnitzel (η κλασική κοτολέτα) και η ρέγγα τουρσί.

 

 

Rules – Λονδίνο, Αγγλία

Πολύ κοντά στο Covent Garden συναντά κάποιος το πιο παλιό εστιατόριο του Λονδίνου που τιμά τη βρετανική κουζίνα από το 1798 και στα τραπέζια του έχουν γευματίσει μεταξύ άλλων οι Charlie Chaplin, Laurence Olivier και Charles Dickens, ενώ σήμερα το προτιμούν οι Kate Middleton και Meghan Markle, μαζί με τους γαλαζοαίματους συζύγους τους. Must taste εδώ η steak-and-kidney pie.

 

La Tour d’Argent – Παρίσι, Γαλλία

Το μοναδικό εστιατόριο της λίστας που διατηρεί αστέρι Michelin (από το 1996) και βρίσκεται σε αδιάκοπη μαγειρική δραστηριότητα από το 1582. Έχει επιβιώσει μέχρι και από βομβαρδισμό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διαθέτει ένα πανέμορφο και άκρως ενδιαφέρον κελάρι με μεγάλα κρασιά. Σπεσιαλιτέ του La Tour d’Argent η περίφημη πάπια (Canard à la presse).

 

 

 

Πηγή : Esquire